NOTA:

Toate materialele de pe acest blog sunt protejate de dreptul de autor.

sâmbătă, 19 februarie 2011

Umbrele in fotografie

          Intr-o fotografie, umbrele, ar putea fi definite ca zona in care lumina este mai mult sau mai putin absenta, avand tonuri sau nuante mai intense si diferit colorate care apar pe unele obiecte sau pe langa acestea, in partea opusa sursei de lumina principala.

         Umbra este tratata ca un element secundar in comparatie cu lumina, totusi ea participa intr-o mare masura la compunerea imaginii. Fara zona de umbra ar fi foarte dificil sa se redea relieful, iar la portrete umbrele sunt acea care evidentiaza acele subtile nuantari ale expresiei.

         Prin natura lor, umbrele pot sa cada pe obiectul propriu-zis sau pe obiectele inconjuratoare.

         Calitatea cea mai importanta a umbrelor este posibilitatea acestora de ea crea legaturi intre elementele din imagine. Umbrele purtate (cele care cad pe obiectele inconjuratoare) pot sa faca punti intre diferitele planuri ale imaginii si pot sa duca la crearea unor relatii speciale intre diferitele parti ale subiectului. Umbrele participa la compunerea imaginii.

         Cand umbrele sunt amanunte neglijabile pot avea un efect nedorit. De exemplu un stalp care nu se vede dar a carui umbra isi face aparitia in cadru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu