NOTA:

Toate materialele de pe acest blog sunt protejate de dreptul de autor.

vineri, 25 februarie 2011

Portretul

         Ca gen portretul inseamna redarea unei imagini care sa corespunda din punct de vedere al proportiilor, sa puna in evidenta caracteristici personale.

         Portretistica si-a dezvoltat o serie de subgenuri: portertul de studio, instantaneul, copii, nudul si portretul de grup.

          Portertul de studio este cel mai vechi si viabil dintre toate genurile fotografiei. Calitatea unui portret de studio depinde de elemntele care ajuta la obtinerea portretului: incardrarea, lumina, pozitia.

         Portretul instantaneu este cu totul diferit fata de portretul de studio. Acesta se face fara nicio pregatire a subiectului. Prin portret instantaneu se intelege fotografia facuta unei persoane fara un aranjament in mediul in care subiectul se afla la un moment dat. Acest gen de fotografie include fotografierea prin surprindere.

          Indiferent unde ar fi incadrat, portretul instanataneu are cateva caracteristici care il deosebesc de cel de studio si anume: calitatea de a reda o stare traita in momentul fotografierii, capacitatea instantaneului de a pune in evidenta o latura a caracterului subiectului.

         Ca sursa de iluminare pentru portretul instanataneu, se foloseste lumina mediului ambiant. Nu se accepta niciun fel de regie sau un aranjament oricat de simplu.

        Portretul de copii are asigurat un succes garantat (in special la parinti). Particularitati: rabdare (deoarece copiii de inhiba mai usor) si calitatea fotografului (acesta trebuie sa stie sa se comporte in prezenta copiilor)

         Oriunde ar fi facuta, fotografierea copiilor trebuie abordata din unghiuri cu o mare variabilitate.

          Nudul - frumusetea trupului omenesc a fost unul dintre cele mai importante simboluri pentru artisti. Nudul a fost tratat inca de la inceput ca una dintre temele majore pe care le-a putut aborda fotografia.

          Portretele de grup  - sunt foarte cunoscute fotografiile unor grupuri de oameni reuniti in baza unor evenimente la care participa sau au participat in comun. Acest gen de fotografie urmareste punerea in evidenta a evenimentului si aranjarea participantilor.

         Portretele de grup sunt de un interes egal pentru toti cei din grup ca atare este de dorit ca atentia fotografului sa fie distribuita pentru toti membrii grupului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu